Misschien herken je het wel. Je neemt een hap van een heerlijk ijsje en au, je tanden doen zeer. Dit eeuwenoude mysterie is eindelijk opgelost. Er is namelijk een verklaring gevonden voor deze tandpijn. ‘Ook mensen met gezonde tanden hebben last’, vertelt celfysioloog Geert Bultynck van de KU Leuven in ‘Nieuwe Feiten’.
Sensor in je tand
Het is een beetje een ingewikkeld verhaal, maar we zullen proberen het eenvoudig uit te leggen. Binnen in je tand lopen kanaaltjes, ook wel moleculaire sensor. Die kanaaltjes geven elektrisch geladen deeltjes, ook wel ionen genoemd, door aan de zenuw. Elke tand heeft duizenden van deze kanaaltjes. De functie is om de gezondheid van de tand te monitoren. Loopt een gezonde tand schade op of is er een onsteking binnenin de tand, dan worden de kanaaltjes verder geactiveerd en geven ze een signaaltje door aan de zenuw.
Koudegevoelig
Maar ook bij koude schieten die kanaaltjes dus in actie. Dat weten we al een hele tijd. Maar de fysiologische functie van die moleculaire sensor bleef nog onbekend. Die heeft men nu echter gevonden! Er is dus eindelijk ontdekt hoe dat systeem in elkaar zit en welk eiwit daarvoor verantwoordelijk is.
Aan de slag met kruidnagel
Nu we weten welk eiwit verantwoordelijk is, kunnen we er ook zelf iets aan doen! Door het gebruik van kruidnagel. In kruidnagel zit namelijk de stof eugenol, dat een onderdrukker blijft te zijn van de moleculaire sensor. Het leuke is, dat het niet alleen als huis-tuin-en-keukenmiddeltje wordt gebruikt, maar ook in de medische wereld.
Er zijn ook tandpasta’s die speciaal geschikt zijn voor gevoelige tanden. Daarnaast kan de tandarts in bepaalde gevallen (zoals een blootliggende wortel) ook helpen om je gebit te beschermen. Want ja, nooit meer een ijsje eten is natuurlijk geen optie ?
Bron: Radio1.be