Implantaten voor kunstgebit

Als alle tanden in een gebit ontbreken, kan een kunstgebit een oplossing zijn. Soms heeft het kunstgebit te weinig houvast en kan kleefpasta worden aangebracht voor een betere hechting op het tandvlees. Naarmate de tijd vordert, zal de kaak slinken en zal het kunstgebit steeds minder goed passen en losser gaan zitten. Een oplossing is dan een klikgebit, ook wel overkappingsprothese genoemd. Dit klikgebit wordt vastgeklikt op implantaten die vastgegroeid zijn in het kaakbot.

Nadelen traditioneel kunstgebit
Kauwen met een kunstgebit kan soms erg lastig zijn. Vaak is het gebrek aan kracht zetten een probleem. Ook ondervinden mensen met een kunstgebit moeite met de hoeveelheid speeksel in de mond. Dit kan zowel te weinig, waardoor de mond erg droog blijft, als te veel zijn, waardoor mensen gaan kwijlen. Ook veroorzaakt een kunstgebit vaak een drukplek op het tandvlees in de mond, wat als zeer irritant ervaren wordt. Hierdoor ontstaat het verlangen om het kunstgebit weer uit te nemen.

Een groot nadeel van een kunstgebit is dat het kaakbot gaat slinken omdat er geen wortels meer in de kaak aanwezig zijn. Hierdoor past het kunstgebit niet meer goed en gaat het loszitten. Dit wordt als erg vervelend ervaren tijdens het spreken. Ook zal het gezicht veranderen, denk aan het invallen van de mondhoeken.

Van kunstgebit naar klikgebit
Een betere optie is een zogenaamd klikgebit. Dit is een kunstgebit dat niet met kleefpasta vastgemaakt wordt, maar wordt vastgeklikt op twee of meer implantaten met drukknoppen. Het klikgebit kunt u zelf uit de mond nemen en schoonmaken. Tandartspraktijk Van der Heide in Bodegraven is gespecialiseerd in implantaten, ook voor een kunstgebit.

klikgebit stap 1 | Tandartspraktijk Van der Heide | Uw tandarts in Bodegraven en Linschoten
klikgebit stap 2 | Tandartspraktijk Van der Heide | Uw tandarts in Bodegraven en Linschoten

Voordelen klikgebit
Met een kunstgebit kunt u in de loop der jaren een ingevallen mond krijgen. Uw kaakbot slinkt, waardoor de vorm van uw gezicht verandert. Dit ervaart u met een klikgebit niet. De implantaten in het kaakbot zullen het slinken van uw kaak tegengaan. Als het gebit vast geklikt is op de implantaten, beschikt u weer over een natuurlijke kracht om te kauwen en te bijten.

Kosten klikgebit

Lees meer over de kosten van een klikgebit en de bijhorende vergoedingen van de zorgverzekeraar.

Onze website gebruikt cookies om optimaal te kunnen functioneren en bezoekers zo goed mogelijk van dienst te zijn. U leest er meer over op onze privacy pagina.