Bij tandenknarsen schuiven tanden en kiezen krachtig over elkaar. Kaakklemmen is het stevig op elkaar klemmen van tanden en kiezen, vaak zonder dat iemand er zelf erg in heeft. Tandenknarsen gebeurt met name ’s nachts, terwijl het kaakklemmen zowel ’s nachts als overdag kan gebeuren. Tandenknarsen komt vaak voor, bij jong en oud. Bij kinderen kan het spontaan verdwijnen.
Tandenknarsen en kaakklemmen kunnen problemen opleveren. Denk aan het slijten van het gebit, breuk van vullingen, vergroting van de kauwspieren of hoofdpijn.
Daarnaast krijgen de kaken een hoop te verduren, wat zich kan uiten in:
- pijnlijke of vermoeide kauwspieren
- pijnlijke of ontstoken kaakgewrichten
- beperkte of scheve mondopening
- kaak uit de kom bij het gapen
- kaakgewricht geluiden (kaakknappen of schurende geluiden).
Behandeling van tandenknarsen en kaakklemmen
Om de juiste oplossing te bieden is het cruciaal om de oorzaak te achterhalen. Vaak zijn redenen als stress en spanning de aanleiding. In dat geval kan een knarsbitje de uitkomst bieden. U hoeft hiervoor niet naar een specialist. Onze praktijk beschikt over de juiste kennis en apparatuur om deze bij u aan te meten.
Soms is er een dieperliggende oorzaak, die niet met een knarsbitje op te lossen is. In dat geval werken we samen met een gespecialiseerde psychotherapeut.
Een gedeelte van de knassers en klemmers heeft ook baat bij het verminderen van de spierkracht van de kauwspieren met behulp van injecties (Botox, Azalure). Deze eenvoudige behandeling duurt ongeveer één minuut en heeft gemiddeld vijf maanden effect. De kosten van de behandeling zijn afhankelijk van de hoeveelheid botuline toxine die nodig is om de spieren voldoende te verzwakken. Wij bieden deze oplossing momenteel nog niet op de praktijk, maar kunnen u wel doorverwijzen.