Het is je vast weleens overkomen: het is laat geworden en je hebt geen zin meer om ook je tanden nog te poetsen. Maar hoe erg is het nu eigenlijk om een avondje over te slaan? Om maar met de deur in huis te vallen: het is alsof je gaat slapen met poep in je mond.
Hoe werkt het in je mond?
In je mond zitten bacteriën. Elke keer als je iets eet, doen deze bacteriën zich ook tegoed aan het voedsel. Het afval dat ze afscheiden heeft een hoge zuurgraad en veroorzaakt schade aan je tandglazuur, waardoor gaatjes (cariës) kunnen ontstaan. Sla je een avondje over met poetsen, dan kunnen deze afvalproducten dus de hele nacht hun schadelijke werk doen.
Van tandplak naar tandsteen
Tandplak (het zojuist genoemde afval van de bacterie én de bacteriën zelf bij elkaar) kan verharden als je het niet wegpoetst. En uiteindelijk veranderen in tandsteen. Tandsteen is niet meer weg te poetsen, maar kan alleen door een tandarts of mondhygiënist worden verwijderd.
Het probleem met tandsteen is dat je tandvlees het ziet als een infectie, waardoor je immuunsysteem in werking treedt en het tandsteen bestrijdt. Door deze afweerreactie raakt ook het gezonde weefsel van je tandvlees beschadigd en trekt het zich terug, waardoor je tanden los kunnen komen te zitten.
Als je te lang blijft doorlopen met ontstoken tandvlees kan dit uiteindelijk zelfs gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Zo zijn er onderzoeken die het verband hebben gelegd met gehoorverlies, dementie en hart-en vaatziekten.
Natuurlijk gebeurt dit niet als je een keer een nachtje overslaat ;). Maar als je er een gewoonte van maakt, dan ga je de nadelige gevolgen ervan zeker merken.